COAST RENOVATION

  • North Avoca Architect Designed Beach House Renovation 007
  • North Avoca Architect Designed Beach House Renovation 003
  • North Avoca Architect Designed Beach House Renovation 008
  • North Avoca Architect Designed Beach House Renovation 005
COAST RENOVATION 2018-03-17T11:33:00+00:00

Project Description

COAST RENOVATION

North Avoca architect designed beach house. Originally briefed as a renovation an existing beachside dwelling with the addition of a separate living / guest space, the design was slowly transformed into a masterpiece of craftsmanship, finesse and innovation.

The site is defined by two pavilion style forms synthesised by a private courtyard retreat enveloped by intimate garden space, complete with a plunge pool. Maintaining the original footprint, the existing dwelling has been transformed into a contemporary and stylish living space, within the exposed coastal environment.

Large, operable glazed timber doors extend indoor living areas into the outside creating an unobstructed threshold space, and blurring the bounds of inside and out. This sense of fluidity and loosely defined space tie the home to its spectacular beachside setting resulting in a building which breathes the breeze, mist and salt of the ocean. Operable openings featured throughout both dwellings allow for the movement of light and air without compromise to privacy.

The architecture speaks to the street with a bold, visually engaging play of hand-laid South-Australian Bluestone, the sleek lines of glazing, and impeccable cedar timber work, affording prominence without intimidation.

Structure and materiality are revealed and expressed, curving around corners, overlapping horizontally and vertically with crisp detailing. The stone finishes are immaculate, yet raw but the timber softens and creates familiarity for this robust design. It is a sumptuous house.

LOCATION:

North Avoca, Central Coast NSW

YEAR: 2008